Oli d’oliva i cooperativisme a la Catalunya de Ponent. La Cooperativa la Granadella (1920-2022)

//Oli d’oliva i cooperativisme a la Catalunya de Ponent. La Cooperativa la Granadella (1920-2022)

Oli d’oliva i cooperativisme a la Catalunya de Ponent. La Cooperativa la Granadella (1920-2022)

Durant les primeres dècades del segle XX, a la Catalunya de Ponent va tenir lloc una forta expansió del moviment cooperatiu. A la comarca de les Garrigues, i en el sector de l’oli d’oliva —un producte de primer ordre per a l’economia comarcal—, la creació de sindicats agrícoles també va créixer de manera molt intensa.

Una d’aquestes noves entitats fou el Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Sant Antoni Abat, nascut el 1920 a la Granadella, a les Garrigues Altes. Per dimensions, aviat sobresortí entre la resta de cooperatives productores d’oli d’oliva de les terres de Lleida, una rellevància que actualment encara manté.

Aquest llibre explica els orígens i la trajectòria del que ara és la Cooperativa la Granadella i Secció de Crèdit Sant Antoni Abat, SCCL. En fer-ho, s’endinsa en alguns dels aspectes més rellevants de la història del sindicalisme agrari català, mostra les principals transformacions  en el conreu de l’olivera i de la producció i comercialització d’oli des de principis del segle XX fins a l’actualitat, posa de manifest el paper que en aquests canvis hi ha tingut el cooperativisme i destaca la resiliència d’alguns dels seus sindicats més rellevants, com el de la Granadella a les terres de Ponent. Tot plegat permet avançar en el coneixement del moviment cooperatiu i del sector de l’oli d’oliva a la Catalunya del darrer segle, un període de grans canvis polítics, socials i econòmics, i també pot oferir algunes lliçons de futur, útils per al cooperativisme agrari del segle XXI.

 

L'AUTOR


Ramon Ramon-Muñoz

Ramon Ramon-Muñoz (Cervera, 1967). Doctor en Història i Civilització per l’Institut Universitari Europeu (Florència), actualment és professor d’Història Econòmica a la Universitat de Barcelona. També ha impartit diverses matèries a la Universitat Pompeu Fabra i a centres adscrits de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha realitzat estades de docència i recerca a la University of East England i a la Syddansk Universitet, a més de participar en diversos grups i projectes d’investigació d’àmbit estatal i internacional. Membre del Centre d’Estudis Jordi Nadal d’Història Econòmica, ha dedicat una part considerable de la seva activitat investigadora a l’anàlisi històrica del mercat mundial de l’oli d’oliva. 

La seva recerca inclou també l’estudi de la formació i l’evolució dels districtes industrials i els clústers d’empreses, el desenvolupament econòmic comarcal i regional en perspectiva històrica, la trajectòria de llarg termini de sectors industrials no-líders, i l’evolució en el temps del nivell de vida de la població. Publicats en forma de llibres, capítols de llibre i articles de revistes acadèmiques d'àmbit peninsular i internacional, els seus treballs han estat, a més, presentats en trobades i congressos celebrats tant a Europa com en altres continents.

Actual coeditor en cap de la Revista de Historia Industrial–Industrial History Review, també ha format part del consell de redacció de la revista Recerques. Història, Economia, Cultura, i col·labora amb altres publicacions especialitzades en les ciències humanes i socials. En el món universitari, ha ocupat diversos càrrecs de gestió acadèmica, entre els quals el de vicedegà de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona.

El llibre als mitjans  

Ramon Ramon-Muñoz

Oli d’oliva i cooperativisme a la Catalunya de Ponent. La Cooperativa la Granadella (1920-2022)

39,00 I.V.A inclòs

Col·lecció: Lo Plançó, 26

584 pàgines

Mides: 17 x 24 cm

Enquadernació rústica amb solapes

ISBN: 978-84-126977-5-9

PVP: 39 euros

Publicació: Octubre de 2023

Llegeix un tast del llibre

Categoria:

Descripció

Durant les primeres dècades del segle XX, a la Catalunya de Ponent va tenir lloc una forta expansió del moviment cooperatiu. A la comarca de les Garrigues, i en el sector de l’oli d’oliva —un producte de primer ordre per a l’economia comarcal—, la creació de sindicats agrícoles també va créixer de manera molt intensa.

Una d’aquestes noves entitats fou el Sindicat Agrícola i Caixa Rural de Sant Antoni Abat, nascut el 1920 a la Granadella, a les Garrigues Altes. Per dimensions, aviat sobresortí entre la resta de cooperatives productores d’oli d’oliva de les terres de Lleida, una rellevància que actualment encara manté.

Aquest llibre explica els orígens i la trajectòria del que ara és la Cooperativa la Granadella i Secció de Crèdit Sant Antoni Abat, SCCL. En fer-ho, s’endinsa en alguns dels aspectes més rellevants de la història del sindicalisme agrari català, mostra les principals transformacions  en el conreu de l’olivera i de la producció i comercialització d’oli des de principis del segle XX fins a l’actualitat, posa de manifest el paper que en aquests canvis hi ha tingut el cooperativisme i destaca la resiliència d’alguns dels seus sindicats més rellevants, com el de la Granadella a les terres de Ponent. Tot plegat permet avançar en el coneixement del moviment cooperatiu i del sector de l’oli d’oliva a la Catalunya del darrer segle, un període de grans canvis polítics, socials i econòmics, i també pot oferir algunes lliçons de futur, útils per al cooperativisme agrari del segle XXI.

 

L’AUTOR


Ramon Ramon-Muñoz

Ramon Ramon-Muñoz (Cervera, 1967). Doctor en Història i Civilització per l’Institut Universitari Europeu (Florència), actualment és professor d’Història Econòmica a la Universitat de Barcelona. També ha impartit diverses matèries a la Universitat Pompeu Fabra i a centres adscrits de la Universitat Autònoma de Barcelona i ha realitzat estades de docència i recerca a la University of East England i a la Syddansk Universitet, a més de participar en diversos grups i projectes d’investigació d’àmbit estatal i internacional. Membre del Centre d’Estudis Jordi Nadal d’Història Econòmica, ha dedicat una part considerable de la seva activitat investigadora a l’anàlisi històrica del mercat mundial de l’oli d’oliva. 

La seva recerca inclou també l’estudi de la formació i l’evolució dels districtes industrials i els clústers d’empreses, el desenvolupament econòmic comarcal i regional en perspectiva històrica, la trajectòria de llarg termini de sectors industrials no-líders, i l’evolució en el temps del nivell de vida de la població. Publicats en forma de llibres, capítols de llibre i articles de revistes acadèmiques d’àmbit peninsular i internacional, els seus treballs han estat, a més, presentats en trobades i congressos celebrats tant a Europa com en altres continents.

Actual coeditor en cap de la Revista de Historia Industrial–Industrial History Review, també ha format part del consell de redacció de la revista Recerques. Història, Economia, Cultura, i col·labora amb altres publicacions especialitzades en les ciències humanes i socials. En el món universitari, ha ocupat diversos càrrecs de gestió acadèmica, entre els quals el de vicedegà de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona.

El llibre als mitjans  

Ressenyes

Encara no hi ha ressenyes.

Sigueu els primers a ressenyar “Oli d’oliva i cooperativisme a la Catalunya de Ponent. La Cooperativa la Granadella (1920-2022)”

L'adreça electrònica no es publicarà.

1 × 3 =

També us recomanem…

Oli doliva i cooperativisme